• Elsa von Freytag-Loringhoven

  30 juni 2023

  Rond 2012 las ik het boek 'Dat kan mijn kleine zusje ook' van Will Gompertz. Een van de eerste verhalen ging over een belangrijk moment in de geschiedenis van de moderne kunst aan de hand van het beroemde kunstwerk “Fountain”, het omgekeerde urinoir, van de Franse kunstenaar Marcel Duchamp. Hij gaf een nieuwe definitie van wat kunst is en wat kunst kan zijn. Hij presenteerde een gebruiksvoorwerp als kunstwerk en dit bracht hem veel faam. 

  Lees meer >> | 116 keer bekeken

 • Waar het uit bestaat is altijd opmerkelijker dan wat het is

  4 juni 2023

  Deze mooie en raadselachtige uitspraak is van Diane Arbus. Fotografe. Ze bedoelt volgens mij dat het onderwerp altijd meer complex is dan de afbeelding. Bij mijn kachel-collages en 3-d kachels geldt volgens mij precies het omgekeerde. Enfin, de quote sprak me aan.

  Door een docent bij Artless werd gezegd. 'Kachels? Zucht. Wat een zozo onderwerp. Maar kijkend naar je gehele collectie, het geheel van collages en 3d-kachels is het een heel rijk beeld. Het heeft een abstractie niveau en toch zijn blijven het kachels. Er zit veel vrijheid in met name de kleine collages. En je oplossingen zijn verrassend.' 

  Lees meer >> | 127 keer bekeken

 • Hannah Höch?

  16 november 2022

  Waar Van Haaften voorheen collages maakte die het leven in coronatijdperk weerspiegelden, verrast zij ons ditmaal met houtskoolwerken en zwart-wit collages. Dit schrijft De Beverwijker.

  Vooral de bomen van haar houtskoolwerk hebben een prachtig surrealistische uitstraling waarin takken op vervormde handen lijken, die op een positieve manier doen denken aan Hannah Höch in haar dadaïstische periode.

  Lees meer >> | 100 keer bekeken

 • de gele kamer

  12 april 2019

  Ik teken al bijna tien jaar bij atelieroonk.nl van Stance Oonk. Zij zet mij in beweging. Elk blok lessen begin ik weer met frisse moed en sta ik open voor wat er komt. In september 2019, de eerste les van dat blok, gaf Stance ons de volgende opdracht:

  Stop iets in een envelop dat inspireert voor het hele tekenseizoen.

  Lees meer >> | 954 keer bekeken

 • Marlene Dumas

  3 april 2017

  Dit is toch wel de eerste 'levende' kunstenaar waarbij ik dacht: wow dit is bijzonder werk. Ze kan de ziel van de mensen die ze portretteert heel goed blootleggen.

  In onderstaand stuk in Trouw vertelt ze over haar geworstel met een altaarstuk dat ze maakte in opdracht van een Duitse kerk. Persoonlijk vind ik het eindresultaat niet heel fantastisch, een beetje gewoontjes zelfs.

  Lees meer >> | 1459 keer bekeken

 • Over maken wat je wilt of willen wat je maakt

  2 januari 2017

  Tekeningen en collages ontstaan bij mij vaak door spontaan proberen, zoeken en kijken en dan levert het in een aantal gevallen een mooi of interessant beeld op.
  Maar wat wil je ermee zeggen? wordt dan gevraagd. Dat weet ik niet altijd, maar vaak kan ik er achteraf wel een betekenis aan geven. Waar ik zelf sterk in geloof is de energie die ik in een werk stop als ik ermee bezig ben. En mijn idee is dat als ik werk vanuit vooraf bedachte concepten of ideeen dat ik dan teveel in mijn hoofd zit en er te weinig energie meekomt in de tekening. Dus als ik spontaan iets maak komt er iets moois of interessants uit en als ik werk vanuit een idee wordt het erg bedacht en daardoor minder aantrekkelijk. 

  Lees meer >> | 1098 keer bekeken

 • woorden

  18 mei 2016

  Soms kan iemand die beter is in woorden dan ik, want daarom teken ik, heel mooi tot uitdrukking brengen wat mijn tekeningen uitstralen.

  Over 'januari haas' zei ze het volgende: 'ik werd getroffen door de melancholie in je werk, prachtig, het raakte me direct in mijn hart. Natuurlijk zit er ook veel humor in, althans dat ervaar ik, het is eigenlijk een Tragediecomedie, vind ik'. 

  Ze heeft de tekening 'januari haas' tijdens de Vijfhoekkunstroute '16 gekocht.

  Lees meer >> | 1198 keer bekeken

 • 10 jaar!

  2 februari 2016

  In 2006 ben ik begonnen met schilderen en we zijn nu 10 jaar verder. Ondertussen weet ik steeds beter wat ik wil maken en waarom. Het schilderen heb ik een beetje achter mij gelaten en ik ben nu vooral aan het tekenen. Het liefst met houtskool, inkt en potlood op papier. Lekker direct. Ik creeer het liefst mijn eigen werelden, gebaseerd op eigen emoties, dagelijkse belevenissen of actualiteiten. Er komen veel dieren voor in mijn werk: insecten, hazen, ezels.

  Het is moeilijk kiezen tussen schoonheid neerzetten en een statement maken. Het mooie plaatje, dat wil ik een beetje achter me laten. Wat wil ik maken en waarom? Waar gaat het over? Van de inhoud naar de vorm? Best lastig.

  En ga ik voor het resultaat of voor het proces? Het zullen de worstelingen zijn die iedereen tegenkomt die bezig is met creatieve activiteiten.  

  Mijn muze is Fien, mijn dochter van 13 jaar. En grote voorbeelden: marlene dumas, frida kahlo, picasso en nederlandse tekenaars zoals juul krayer, arno kramer en caren van herwaarden.

   

   

  Lees meer >> | 1219 keer bekeken

 • inspiratiebron ronald tolman

  1 oktober 2012

  Om niet te vergeten: Ronald Tolman. Hij is veelzijdig, heeft veel etsen en bronsen figuren gemaakt. Een van zijn onderwerpen is de groep en de eenling, uitsluiting, massa en macht, de wisselwerking tussen personen.Hij laat zich inspireren door de drijfveren die het menselijk handelen bepalen. Zijn inspiratiebronnen: oa Dante en Canetti.

  Lees meer >> | 1124 keer bekeken

 • opening Zomerexpo2012

  18 juni 2012

  Vrijdag 15 juni was de opening van de Zomerexpo in het gemeentemuseum in Den Haag. Mijn werk 'Pril' hangt er ook!
  Ga kijken want het is echt een superleuke expositie met als thema: Liefde. Er hangen ongeveer 200 werken, van schilderij tot vliegende kat, maar ook foto's en kleine en grote tekeningen. De expositie is te bekijken tot 19 augustus. 

  Lees meer >> | 1078 keer bekeken

 • Meer blogs >>